2007. január 19., péntek

Vágykeltő ételek

Szerelmes csibecombok
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1/2 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, 3 dkg vaj, KNORR Delikát Ételízesítő, őrölt gyömbér, morzsolt majoránna
A megtisztított, alaposan megmosott csirkecombokat beszórjuk ételízesítővel, meghintjük őrölt gyömbérrel és morzsolt majoránnával. Előhevített sütőben ropogósra sütjük. Közben a finomra vágott vöröshagymát kevés vajon lepároljuk, ízesítjük a mustárral, szűrt citromlével, áttört fokhagymával. Tálalásnál a csirkecombokat bevonjuk a mártással. Párolt zöldségekkel és rizzsel körítjük.
Tipp: a mártásba kivi karikákat is tehetünk.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1260 kJ/300 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Zöldveltelini 2001 Eurobor Pincészet

Szívtipró báránytokány
Hozzávalók: 40 dkg báránylapocka, 1 doboz morzsolt kukorica, 2 db paradicsom, 3 db piros színű paprika, 1 db zöld színű paprika, 2 dkg paradicsompüré, 1 kávéskanál erőspaprika-krém, 1 mokkáskanál chili paprika, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl étolaj, 2 dkg liszt, só, őrölt köményű
A megmosott bárányhúst felkockázzuk, kevés előhevített olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, az erőspaprika-krémet, meghintjük kevés liszttel, és rövid ideig tovább pirítjuk. Felöntjük a vörösborral, lassú tűzön pároljuk. Ízesítjük őrölt chili paprikával, kevés sóval, őrölt köménnyel. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a morzsolt, leszűrt kukoricát, a kisebb kockákra vágott paprikákat, a paradicsompürét, majd együtt készre pároljuk.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2343 kJ/560 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Pinot Noir 1999

Szerelmi vallomás
Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 20 dkg zöldbab, 15 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint erőspaprika-krém, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 liter húsleves (kockából), 1 dl étolaj
A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst. Együtt tovább pirítjuk. Hozzáadjuk az erőspaprika-krémet, majd felöntjük a húslevessel. Ízesítjük őrölt köménnyel, áttört fokhagymával és babérlevéllel. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük. Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a kis kockákra vágott
burgonyát, és a 3 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Együtt készre főzzük. Tálalásnál kikevert tejföllel dúsítjuk.
Tipp: szárnyas húsból is készíthető.
Elkészítési idő: 120 perc
Egy adag: 2060 kJ/490 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Kékoportó 2000

Szív küldi szívnek
Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykamell, 2 szál póréhagyma, 2 dl ketchup, 15 dkg parajlevél, 3 dl tejszín, 1 dl olaj, 0,5 liter húsleves (kockából), 1 evőkanál KNORR Delikát ételízesítő, őrölt gyömbér, fehérbors
A parajleveleket nagyon alaposan megmossuk. A póréhagymáról leszedjük a külső, takaró leveleket. A pulykamellből nagy, nyitott szeleteket vágunk, melyeknek mindkét oldalát enyhén besózzuk, meghintjük őrölt gyömbérrel, fehérborssal. A parajlevelekkel betakarjuk, közepére tesszük a pórészárat. Kevés olajjal megkent alufóliába tekerjük. Ketchuppal, Delikát ételízesítővel ízesített húslevesben kipároljuk. A fóliát eltávolítjuk, a roládokat kissé rézsútosan felszeleteljük. A visszamaradt levet kevés tejszínnel mártás sűrűségűre beforraljuk. Tálaláskor bevonjuk vele a húst. Párolt zöldségekkel, sült burgonyaropogóssal körítjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Soproni Kékfrankos Rosé 2001

Ámor álma
Hozzávalók: 40 dkg marhalapocka, 20 dkg zöldborsó, 2 fej vöröshagyma, 2 dl száraz fehérbor, 5 dkg sűrített paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj, KNORR Delikát ételízesítő, őrölt fekete bors
A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a lemosott, lecsepegtetett és 5 cm-es csíkokra vágott marhahúst. Ízesítjük áttört fokhagymával, őrölt fekete borssal, ételízesítővel, és ráöntjük a bort. Lassú tűzön, lefedve pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés vizet öntünk rá, hozzáadjuk a zöldborsót, és együtt készre pároljuk. Párolt rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Szekszárdi Kékfrankos 1999

Női vágy
Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykamell, 1 doboz ananász, 10 dkg mandarin, 10 dkg dióbél, 2 dl tejszín, 2 cl narancslikőr, 1 dl étolaj, 1 evőkanál KNORR Delikát Szárnyas Fűszerkeverék, őrölt curry
A megmosott, lecsepegtetett pulykamell filéből 4-5 dkg-os szeleteket vágunk. Besózzuk, meghintjük Delikát Szárnyas Fűszerkeverékkel, majd előhevített olajon elősütjük. Hozzáadjuk a leszűrt ananászdarabokat, a tisztított, durvára vágott dióbelet és a gerezdekre szedett mandarint. Felöntjük a tejszínnel, meghintjük curryvel, és lassú tűzön forraljuk. Kevés narancslikőrrel utóízesítjük. Vajas, tejjel kikevert burgonyapürével körítjük.
Tipp: friss, vágott citromfüvet is adhatunk a mártáshoz.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2470 kJ/590 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Tramini 2000 Eurobor Pincészet

Régi szerelem
Hozzávalók: 1 db kisebb sertéscsülök, 40 dkg savanyú káposzta, 2 pár virsli, 3 liter húsleves, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 2 dkg liszt, 1 evőkanál KNORR Delikát ételízesítő, 2 db babérlevél, 1 csokor friss kapor, egész bors
Az alaposan megmosott csülköt kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és főzni kezdjük a húslevesben. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a kimosott, lecsepegtetett savanyú káposztát. Ízesítjük babérlevéllel, egész borssal, Delikát ételízesítővel.
Lassú tűzön tovább főzzük. A tejfölt, tejszínt simára keverjük a liszttel, majd behabarjuk vele a levest. Kiforraljuk, és friss, vágott kaporral utóízesítjük.
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 1288 kJ/308 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Tokaji Furmint 2000

Casanova csapdája
Hozzávalók: 40 dkg borjúlapocka, 3 db alma, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál magyaros paprikakrém, 1/2 citrom, 1 dl étolaj, 0,5 liter húsleves, 1 mokkáskanál egész kömény, só
A húst megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. Kevés hevített olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a magyaros paprikakrémet, felöntjük a borral és a tejszínnel. Ízesítjük kevés szűrt citromlével, egész köménnyel, sóval. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, magháztalanított és cikkekre vágott almákat. Rövid idő alatt készre főzzük.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2320 kJ/600kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Kékfrankos 1999 Malatinszky Kúria

Családalapító omlett
Hozzávalók: 4 db tojás, 1 db avokadó, 10 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg főtt marhahús, 2 dkg vaj, só, csipet kurkuma, őrölt fehérbors
A megmosott tojásokat felütjük, felverjük, enyhén megsózzuk, megsütjük. Közben a megtisztított gombát, vöröshagymát, a magtalanított avokadót kockákra vágjuk, és kevés előhevített vajon lepirítjuk. Ízesítjük őrölt fehérborssal, csipet kurkumával, sóval.
Hozzáadjuk a kockázott, főtt marhahúst. A kisütött omlettet ezzel a csábító raguval töltjük meg. Forrón tálaljuk.
Tipp: reszelt sajttal is meghinthetjük.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1840 kJ/440 kcal

Nincsenek megjegyzések: