2007. január 27., szombat

Turmix III.

Banános-szedres mandulatej turmix
0,5 l mandulatej

2kisebb vagy 1nagy banán
0,5 csésze mirelit vagy friss szeder
Krémesre turmixoljuk a banánt és a mandulatejet.
Mandulatej kapható a bioboltokban, de házilag is elkészithejük:
15dkg mandula
1,5 l viz
2ek. Méz
csipet só
A mandulát forró vizbe dobjuk 2percre, majd a vizet leötve kipattintjuk a héjából. Turmixgépbe tesszük a mézzel, sóval és 0,5l vizzel, és 1-2 percig alaposan összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a további 1l vizet is. Sűrű szövésű anyagon vagy szűrőn átszűrjük a tejet. Ami a szűrőben marad, ne dobjuk el, mert értkéses; felhasználhatjuk omlós tésztába belegyúrni, tovább izesitve palacsinta töltelék lehet belőle,stb.
A kész mandulatejet összeturmixoljuk a banánnal és az átmosott szederrel és mézzel ízesítjük még ha szükséges.

Almafőzelék burgonyával (4-6 hónap)
Hozzávalók:
1 db közepes nagyságú burgonya
2 db savanykás alma
A burgonyát megpároljuk a szokásos módon, de nem az almával együtt, mert a burgonya savat tartalmazó étellel együtt párolva nem puhul meg (alma, citrom, paradicsom). Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felszeleteljük, és annyi vízben pároljuk 5 percig, amennyi éppen ellepi. A főzőlében hagyjuk kihűlni. Az almát és a burgonyát az alma főzőlevével pépesítjük megfelelő sűrűségűre.


Sárgarépapüré burgonyával (4-6 hónap)
Hozzávalók:
1 db sárgarépa
1 db burgonya
A nyersanyagokat úgy aprítjuk fel, hogy a sárgarépa-darabkák kisebbek legyenek, így egyszerre puhulnak meg a párolás során. A főzővízzel pépesítjük


Burgonyapüré (4-6 hónap)
Hozzávalók:
2 közepes méretű burgonya
meleg víz a pároláshoz
A burgonya értékes anyagai attól függnek, hogyan tároljuk és hogyan készítjük el. Ha kicsírázik vagy megfagy, tápanyagtartalma csökken. Ha a héja alatt zöldés színű, ne adjuk a babának. Nagy tápértékű, könnyen emészthető, C- és B1-vitamint tartalmaz. Később a színes főzelékekhez is adjuk, ezzel sűrítünk egészen a csecsemőkor végéig.
A feldarabolt burgonyát annyi vízben pároljuk 15 percig, amennyi éppen ellepi.A forró gőzben hagyjuk megpuhulni. Áttörjük, majd pár kanál főzővízzel gyors kevergetés mellett visszatesszük pár pillanatra kis lángra.


Sárgarépapüré (4-6 hónap)
Hozzávalók:
1 db közepes nagyságú sárgarépa
5 evőkanál víz
Hámozás után a répa mindkét végét levágjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk és a vízzel egy kis edényben 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, evőkanalanként pótoljuk a vizet. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon. Annyi vízzel pépesítjük, hogy mézsűrűségű legyen. Testhőmérsékleten kínáljuk a babának.

Zsírégető-turmix
Hozzávalók:
1 egész citrom
1 narancs vagy mandarin
1/2 ananász gyümölcs
1 alma
2 kiskanál méz
2 dl sovány tej
1 dl ásványvíz
A hozzávalókat megpucoljuk, és jól összeturmixoljuk.Az ananász ne konzerv, hanem friss gyümölcs legyen!! Idénykor málnával, fekete vagy piros ribizlivel, kivivel is gazdagíthatjuk.

Epres palacsinta
Hozzávalók:
Palacsinta tészta
1 rúd vanília
2 ek mandulalikőr (Amaretto)
½ kg friss földieper
2 ek porcukor
4 gombóc vaníliafagylalt
A palacsinta tésztához keverjük a mandula likőrt, és a vanília rúd kikapart magjait. A tésztából vékony palacsintákat sütünk. Az epret turmix gép, vagy botmixer segítségével pürésítjük, s hozzáadjuk a porcukrot. (Ízlés szerint helyettesíthetjük megfelelő mennyiségű édesítőszerrel, vagy mézzel is.) Az elészült palacsintát vékonyan megkenjük a pürével, majd negyedbe (háromszög alakúra) hajtjuk. A tetejét is pürével leöntjük, s szeletelt eperrel, esetleg csokoládé forgáccsal díszítjük. Mellé helyezzük a vanília fagylaltot.

Nyári eperleves
Hozzávalók:
40 dkg érett földieper
4 ek cukor
1,25 dl fehérbor
2 ek tejszín
5 szem eper (kockákra vágva vagy szeletelve)
citromfű
Az epret megmossuk és a leveleit eltávolítjuk. Kockákra vágjuk, majd botmixerrel, vagy turmix gépben pépesítjük. Átpréseljük egy szűrőn, majd hozzáadjuk a cukrot, tejszínt, és a bort. Ha különlegesebb ízhatást szeretnénk elérni, a levesbe reszelhetünk citrom héjat. A levest lehűtjük, majd citromfűvel és kockázott, vagy szeletelt eperrel díszítjük. Kínálhatunk hozzá fagylaltot, vagy tejszínhabot.


Eper fagylalt a meleg napokra
Hozzávalók:
50 dkg földieper
10 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor
1 ek citromlé
50 dkg mascarpone sajt
125 ml tejszín
Az eperszemeket megmossuk, megtisztítjuk. Botmixerrel, vagy turmix géppel pürésítjük. A tejszínből habot készítünk, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az elkevert tejszínhabhoz hozzáadjuk a pürésített epret, vaníliás cukrot, cukrot, és a citromlevet. Fagylaltgépbe öntjük, majd hűtőbe tesszük. Ha nincsen fagylaltgépünk, keverjük el alaposan, s úgy helyezzük a mélyhűtőbe. Eperkockákkal- vagy szeletekkel díszítjük, tejszínhabbal tálaljuk.

Túrós-almás turmix
Hozzávalók:
kb. 10-15 dkg tehéntúró
2dl tej
1-2 vaníliás cukor
1db reszelt alma
1db nyers tojás
ízlés szerint egy kis fahéj a végén díszítésül
A hozzávalókat összeturmixoljuk és készen is van. (Kicsit sűrű lesz a tojás és a túró miatt.)

Tejes turmix
20 dkg földieper,
6 dkg cukor,
8 dl tej.
A megtisztított, megmosott, kisebb darabokra vágott gyümölcsöt a cukorral, a tejjel együtt kell betölteni a turmixgépbe, és rövid ideig turmixolni. Földieper helyett bármilyen fajta érett, friss vagy mirelit gyümölcsöt, illetve ugyanilyen mennyiségű tehéntúrót is felhasználhatunk. Ízlés szerint tehetünk bele kevés vaniliás cukrot és citromlevet is. Mindig alaposan tisztított és jól lehűtött alapanyagokból, frissen kell készíteni.

Téli turmix
Hozzávalók:
20-20 dkg narancs, banán, alma és grapefruit,
1 dl méz,
1 citrom,
1,5 liter tej.
A megtisztított narancsot gerezdekre szedjük, a banánt karikára, az almát szeletekre vágjuk. A grapefruitot megtisztítjuk, fehér hártyáját is eltávolítjuk, húsát kisebb darabokra aprítjuk. Az összes gyümölcsöt a mézzel és a citrom levével pépessé turmixoljuk. Végül beleöntjük a tejet, és simára keverjük. Jól lehűtve kínáljuk.

Unicumturmix
Hozzávalók:
8 dl tej,
0,5 dl mez,
2 dl Unicum,
2 tojássárgája,
8 dkg porcukor,
1 citrom leve,
2dl ásványvíz.
A hideg tejet a mezzel, a tojássárgákkal is az Unicummal habosra turmixoljuk. Porcukorral és citromlével ízesítjük. Végül hozzáöntjük az ásványvizet, és jól összekeverjük. Lehűtve poharakba töltjük és citromkarikákkal diszitjűk a poharak szélet.

Vita koktél
1 banán
200 gr sárgarépa
100 gr zeller vagy sárgadinnye
500 ml narancslé
1 citrom leve
8 jégkocka
40 mp-ig keverni, majd a jégkockával együtt még 20 mp-ig.

Sport koktél
2 narancs és 1 citrom leve
6 ek. méz
2 tojássárgája
1 ek. édes tejszín
4 jégkocka.
20 mp-ig keverni.

Jéghegy
2 narancs és 1 grapfruit leve
2 joghurt
40 gr cukor
4 jégkocka.
20 mp-ig keverni.

Tej shake kávéval
0,5 l. hideg tej
6 tk. oldható kávé
6 tk. cukor
6 jégkocka.
25 mp-ig keverni.

SZÓSZOK
Csicseriborsó-hab
400 gr főtt csicseriborsó
0,5 pohár citromlé
4 gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyem
4 ek. olívaolaj
50 ml víz
néhány késhegynyi szegfűbors

bors.
20-30 mp-ig keverni.

Padlizsán krém
2 nagy padlizsán
1 gerezd fokhagyma
1 ek. borecet
2 ek. olívaolj
2 magozott és hámozott paradicsom
kis hagyma
1 ek. citromlé.
Szurkálja be a padlizsán héját egy villával, vágja két részre!
Fektesse a két részt egy vajjal kikent sütőtepsire és süsse 30 percig 190 fokon a sütőben!
A sütés után hámozza meg a padlizsánokat! Tegyen minden hozzávalót a mixerbe és adja hozzá a darabokra vágott padlizsánt. Keverje 20 mp-ig.

Avokádó szósz (hal és hideg rák mellé körítésként)
1 nagyon érett avokádó
0,5 citrom leve
2 pohár natúr joghurt
1 nagy puha hagyma
1 ek. olívaolaj
só -
bors.
40 mp-ig keverni.

Vinaigrette-mártás

bors
3 ek. ecet (bors-, sherry-, vagy almaborecet)
8 ek. olaj (olíva, földi, mogyoró, kukorica, napraforgó).
5-10 mp-ig keverni. Keverés előtt ízesítheti: petrezselyemmel, tárkonnyal, turbolyával, bazsalikommal, mogyoróhagymával, fokhagymával.

ELŐÉTELEK
Szárnyas májpástétom
200 gr tiszított szárnyas máj
1 gerezd fokhagyma
2 egész tojás és 1 tojássárgája
1 levél nélküli petrezselyemszár
2,5 deci édes tejszín

bors.
30 mp-ig keverni. Tegye az egészet egy kicsi, zsírozott sütőformába és süsse vízfürdőben a sütőben 30 percig 210-240 fok között!

Lazac-hab
15 gr zselatin
200 gr friss lazac
0,5 citrom leve
1 pohár natúr joghurt
ugyanennyi Creme fraiche
175 gr hámozott, kockára vágott uborka.
Oldja fel a zselatint vízben, tegyen bele mindent a mixerbe és 30 mp-ig keverje. Tegye egy kizsírozott sütőformába és tegye a sütőbe.

LEVESEK
Zöldségleves
2 közepes burgonya (220 gr)
2 közepes sárgarépa (180 gr)
1 karórépa (50 gr)
1 hagyma (50 gr)
1 póréhagyma szár fehérje
1 kis zellergumó (50 gr)
1 cs. petrezselyem
0,75 l. leves.
Tegye a zöldségeket -miután megfőzte- a mixerbe és keverje 15 mp-ig.

Gazpacho
0,5 uborka
0,5 zöldpaprika
2 paradicsom
1 kis hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 gr régi kenyér
1 tk. borecet
2 ek. olívaolaj
0,5 citrom

bors
1 tk. tabasco (chilly-s fűszer-feltétlenül!)
400 ml. leves
Hámozza meg a zöldségeket, a paradicsomot magozza is ki. Mixerben 20 mp-ig keverni, hidegen tálalni.)

Lencseleves
400 gr főtt lencse
1 burgonya
néhány levél fehérkáposzta (30 gr)
1 kis répa
1 paradicsom

0,75 l. leves.
A megfőtt zöldségeket mixerben 20 mp-ig keverni.

Belga leves
400 gr póréhagyma
100 gr zeller
0,75 l. leves
1 maréknyi spenót.
Vágja a hagymát és a zellert nagykockára, főzze mindkettőt a levesben! A főzési folyamat végén adja hozzá a spenótot. Főzés után mixerben keverni 10 mp-ig.

UTÓÉTELEK
Szőlő flan

350 gr friss vagy szárított, rumba itatott szőlő
0,5 l. tej
3 tojás
75 gr olvadt vaj
60 gr cukor
1 cs. vaníliás cukor
75 gr liszt.
Szőlő kivételével mindent 10 mp-ig keverni.
Zsírozzon ki egy tepsit, tegye bele a szőlőt és töltse hozzá a folyadékot. Süsse az egészet 45 percig a sütőben 180-210 fokon.

Fűszeres sütemény
150 gr liszt
70 gr cukor
70 gr vaj
3 tojás
50 ml tej
1 tk. gyömbér
1 tk. fahéj
0,5 tk. őrölt szerecsendió
1 narancs reszelt héja
1 cs. sütőpor
1 késhegynyi bors.
20-30 mp-ig keverni.
Tegye a tésztát egy sütőformába. Süsse 50 percig kb. 180 fokon. Langyosan vagy hidegen tálalja kompóttal vagy lekvárral.

Szezonális gyümölcs sütemény
300 gr szezonális gyümölcs (alma, körte, sárgabarack, cseresznye, szilva, szőlő)
150 gr liszt
150 gr cukor
3 tojás
2,5 deci tej.
25 mp-ig keverni, majd 30 percig sütni sütőben 180 fokon.

Palacsinta tészta
3 tojás
0,75 l. tej
300 gr liszt
75 gr vaj.
Tegyen minden hozzávalót a mixerbe a liszt kivételével, amit keverés közben töltsön hozzá a fedő nyílásán keresztül. 2 percig keverje.

Gofri tészta
3 tojás
2,5 deci tej
250 gr liszt
150 gr cukor
1 cs. sütőpor
125 gr vaj.
Tegyen minden hozzávalót a mixerbe a liszt kivételével, amit keverés közben töltsön hozzá a fedő nyílásán keresztül. 2 percig keverje.

BABY DESSZERTEK
Almapüré

2 szép alma
3 ek. túró
2 tk. méz.
15 mp-ig keverni. Frissen tálalja!

Baby desszert
1 alma
1 banán
2,5 deci narancslé
40 gr cukor
0,5 citrom leve.
20 mp-ig keverni. Rögtön tálalni.

Gyümölcsös krémtúró
10 dkg tehéntúró
10 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs.

ÉTELEK ÉS ITALOK CSECSEMŐKNEK
Almaturmix

2 dl forralt és kihűtött víz
1 púpozott ek. finomra reszelt alma
néhány csepp citromlé
1 kk. porcukor vagy méz.

Banánturmix
2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej)
negyed banán
1 kk. porcukor vagy méz.

Meggyturmix
2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej)
10 db kimagozott, meghámozott meggy
1 ek. porcukor vagy méz

Őszi- vagy sárgabarack turmix
2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej)
1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott őszi-vagy sárgabarack (utóbbiból 2 db)
1 kk. porcukor vagy méz.

Paradicsom turmix
2 dl forralt és kihűtött víz
1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört paradicsom
1 kk. cukor.

Sárgarépa turmix
2 dl forralt és kihűtött víz
2 púpozott ek. finomra reszelt répa
néhány csepp citromlé
1 kk. porcukor vagy méz.

Nincsenek megjegyzések: