2007. január 27., szombat

Turmix I.

Erdei turmix
Hozzávalók 4 személyre:
300 g erdei eper,
100 g áfonya,
100 g fekete ribizli,
100 g szeder,
200 ml fekete ribizlilé,
200 ml szamócalé,
4 ek. méz,
50 ml acerolalé, (- másnéven barbadoszi cseresznye préselt leve. Az acerolának magas a kálium, megnézium és A vitamain tartalma. Jelentős mennyiségben tartalmaz C vitamint is. Lédús, kellemes zamatú vadontermő gyümölcs. A beltartalma miatt zöld állapotban kerül forgalomba.)
Elkészítés:
A Gyümölcsökből tegyünk félre a diszítéshez, a többit turmixoljuk össze, és keverjük el a gyümölcslevekkel, az acerolalével és a mézzel. ( kevés jeget is tehetünk a turmixgépbe) Jól összekeverjük majd hosszú poharakba töltjük és a gyümölccsel díszítjük.

Banántej
5 dkg tisztított banán,
2,3 dl tej,
3 dkg citrom,
3 dkg cukor.
Az anyagokat összeturmixoljuk.

Karamelltej
1,8 dl tej,
5 dkg cukor,
5 cl karamellszörp.
Össze turmixoljuk.

Rumos tej
1, 5 dl tej,
1 db tojás,
1 cl Kaszinó rum,
2 dkg cukor.
Az anyagokat össze turmixoljuk.

Bohém
1, 3 dl tej,
1 db tojás,
1 dkg vaníliás cukor,
3 dkg cukor.
Az egészet összeturmixoljuk.

Kefires málnaturmix banánnal
Hozzávalók 4 pohárhoz:
2 banán,
200 g málna,
500 ml kefir,
100 ml tej,
3-4 ek. méz,
2 tk. vaníliás cukor,
1 tk. limettlé
Elkészítés:
A banánt meghámozzuk, a málnát kiválogatjuk. A gyümölcsöt a kefirrel és a tejjel turmixgépben pürévé törjük. Belekeverjük a mézet, a vaníliás cukrot és a limettlét. Az italt hosszú poharakba töltjük. Ízlés szerint karamellizálunk néhány szelet banánt, majd hurkapálcára tűzve a pohár tetejére tesszük. A turmixolt ital lehűtött kefirből és jéghideg tejből a legfinomabb.

Tejlimonádé
1,7 dl tej,
1 fél citrom,
3 dkg cukor.
Jó hidegen összeturmixoljuk.

Bor-turmix
1 dl bor (pecsenye fehér),
1 db tojás,
2 g vaníliás cukor,
1 dl tej.
Az egészet összeturmixoljuk.

Mambó
1, 5 dl tej,
1 db tojás,
0,5 g kakaópor,
2 dkg cukor.
Az egészet összeturmixoljuk.

Csokoládétej
1/4 liter tej,
4 cl csokoládészörp,
20 g tejszínhab.
A csokoládét kevés vízzel, melegítéssel olvasszuk fel, és turmixoljuk össze.

Narancstej
1,5 dl tej, 5 cl narancsszörp (Jaffa-szörp)
vagy
1,5 dl tej, 5 cl narancs juice (természetes narancslé),
2 dkg cukor.
Jól össze turmixoljuk.

Kivi-turmix
Hozzávalók:
80 dkg kivi
1 dl méz
fél citrom héja
1,5 liter tej
őrölt fahéj
A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, Hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet, és simára keverjük.

Provanszi zöldségital
Hozzávalók:
1 kisebb cukkíni
1 piros húsú paprika
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
1-1 ágacska friss majoranna és kakukkfű
fél csokor petrezselyem
késhegynyi provanszi fűszerkeverék
néhány csepp citromlé
2 dl natúr joghurt
2 dl tejsó,
őrölt fehérbors
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A cukkínit meghámozzuk, fölszeleteljük, turmixgépbe töltjük. A kicsumázott, ereitől megfosztott paprikát apró kockákra vágjuk, félretesszük. A fokhagymát, vöröshagymát fölaprítjuk és a cukkínihez adjuk. A majoranna, a kakukkfű és a petrezselyem levélkéit a szárról lecsipkedjük, ugyancsak a gépbe szórjuk. A fűszerkeveréket hozzáadjuk, majd simára turmixoljuk. Ezután kerül bele a citromlé, a joghurt és a tej, amikkel még egyszer átforgatjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a paprikakockákat beledobjuk, majd a zöldséges italt kecses csészékbe töltjük, rövid időre behűtjük.

Narancsos eperkoktél
Hozzávalók:
40 dkg eper
6 dl 100 %-os rostos narancslé
2 evőkanál szőlőcukor vagy méz
A megmosott, kicsumázott epret fölaprítjuk, azután turmixoljuk a narancslével és a cukorral. Jól behűtve töltjük poharakba.

Trópusi turmixkrém
Hozzávalók:
2 db friss narancs, meghámozva, gerezdekre szedve
2 db érett banán, meghámozva
30 dkg zöld vagy piros magtalan szőlő
12 db jégkocka, összetörve (megdarálva)
2 teáskanál méz
8 dkg zöld vagy piros magtalan szőlő a díszítéshez
Tegyük az első három hozzávalót egy keverőgép vagy mixer edényébe, és addig keverjük, míg egynemű, lágy nem lesz. Adjuk hozzá az összetört jeget és a mézet, majd keverjük ismét szükség szerint. Töltsük egyenlően négy (kristály) pohárba, a tetejét kívánság szerint a további szőlőszemekkel díszíthetjük.

Uborkaital
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy kígyóuborka (kb. 40 dkg)
2 kivi
4 szál tárkony
6 narancs
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál méz
Az uborkát meghámozzuk, kettévágjuk, kikaparjuk a magjait, és húsát kockákra vágjuk. A kivit vékonyan meghámozzuk, négy szép szeletet vágunk belőle, ezt félre tesszük a díszítéshez, a többit kockákra aprítjuk. A tárkonyt megmossuk, minden szár hegyén hagyunk néhány levelet a díszítéshez, a többit letépkedjük, és apróra vágjuk. A narancsokat levét kicsavarjuk. Elkészítés: Az uborkát, a kivit, a tárkonyt, a narancslevet, a citromlevet, a mézet, csipet sót turmixgépbe tesszük, jól összekeverjük. Poharakba adagoljuk, a kiviszeletekkel, a tárkonyszállal díszítjük, és szívószállal kínáljuk.

Sárgabarack-kefir turmix
Hozzávalók:
3-4 db sárgabarack
1 ek. méz
1 tk. vaníliáscukor
3 ek. narancslé
1 doboz kefir
A sárgabarackokat keresztbe bevágjuk, forró vízzel leforrázzuk, hideg vizet folyatunk rá és lehúzzuk a héját. A magot eltávolítjuk és turmixgépben pürésítjük. Hozzáadjuk a mézet, vaníliás cukrot, narancslevet és a kefirt, és mégegyszer kisebb fokozaton összeturmixoljuk. Poharakba öntjük és egy szelet naranccsal és citromfűvel díszíthetjük.

Narancs ivólé
Hozzávalók:
70 dkg sárgarépa
25 dkg cukor vagy 25 szem édesítőszer
5 l víz2
0-22 szem citrompótló
1 üveg Piroska narancsszörp
A sárgarépát a vízben cukorral megfőzzük. Leturmixoljuk, hozzáadjuk a citrompótlót a szörpöt és 1 l vizet. Újra összekeverjük és üvegekbe rakjuk. Hígítva vagy önmagában is fogyasztható.

Happy koktél
Hozzávalók:
60 dkg alma
16 dkg cukor
5 dl víz
fahéj
szegfűszeg
Az almaszeleteket egy nagy serpenyőben a cukorral és a fűszerekkel együtt állandó keverés mellett puhára pároljuk, majd a vízzel felforraljuk.A tűzről levéve kihűtjük, turmixgépben pépesítjük és átszűrjük. Poharakba töltjük és már fogyasztható is.

Mandulatej
Hozzávalók:
1/4 csésze nyers mandula
1 csésze hideg víz
2 kávéskanál juharszirup (elhagyható)
Egy serpenyőbe forraljunk vizet, a már forrásban levő vízbe tegyük bele a mandulát 30 másodpercre. Szűrjük le, és hámozzuk meg őket. A leforrázott mandulát 1 csésze hideg vízzel, és a juharsziruppal helyezzük a turmixgépbe. Magas fokozaton, 2-3 percig turmixolva sűrű fehér tejet kapunk. Finom szűrőn szűrjük át. Ha ekkor sok kása marad, akkor nem turmixoltuk eleget.

Ananászital
Hozzávalók:
2 konzerv darabolt ananász
3 dl tej
2 ek édesítőpor
jég
Az ananászt lecsepegtetjük, a levét felfogjuk. Az ananászt mixerben pépesre törjük, belekeverjük a tejet, a levet és az édesítőszert.A pohárba jégkockát teszünk és ráöntjük az italt.

Dinnyeturmix
Hozzávalók:
azonos mennyiségű:apróra vágott görögdinnye
hideg tej
kevés cukor ízlés szerint vagy édesítőszer
pici (kb. fél liter italhoz 1 ek.) rum
Akkor érdemes készíteni, ha a dinnye evésre nem elég édes. A hozzávalókat egyszerűen össze kell turmixolni, és 10 percre behűteni.

Bodzaturmix (alkoholmentes)
Hozzávalók:
0,5 liter bodzalé,
1 liter tej,
2 citrom leve,
10 dkg cukor,
őrölt fahéj
Összeturmixoljuk a fenti hozzávalókat (citromlé és fahéj ízlés szerint), és hűtőszekrényben lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabot is tehetünk a tetejére.

Málnaturmix
Hozzávalók:
50 dkg málna,
5 dl tej,
2 dl tejszín,
5 dkg cukor
A málnát összetörjük a turmixgépben, majd a többi hozzávalóval tovább turmixoljuk. Hűtőben hűtsük le.

Ribiszke turmix
Hozzávalók:
20 dkg ribizli,
3 dl hideg tej,
2 dl tejszín,
ízlés szerint cukor
Először a ribizlit, majd a többi hozzávalót turmixoljuk össze, és töltsük előre lehűtött poharakba.

Banán-alma turmix
2 jonatán alma,
2 banán,
6 dl joghurt,
1 evőkanál méz,
őrölt fahéj
A gyümölcsöket meghámozzuk, az alma magházát kiemeljük, húsát nagyobb darabokra vágjuk. A banánt 3-4 centis darabokra vágjuk. A gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, 2 percig aprítjuk, majd felöntjük a jégbe hűtött joghurttal. Mézzel és őrölt fahéjjal ízesítjük, majd 2 percig turmixoljuk. Hosszú poharakba öntjük és azonnal fogyasztjuk.

Ba-Ba juice
Hozzávalók egy főre:
1 db barack
1 db banán
1 dl tej
2 teáskanál méz
1 csipetnyi fahéj
3 jégkocka apróra törve
A banánt, a barackot, apróra darabolva, a mézet, és egy csipetnyi fahéjat tegyünk a turmixgépbe, mixeljük jó habosra, majd adjuk hozzá az apró jégkockákat, és ezzel is forgassunk rajta egy kicsit. Töltsük poharakba, a pohár szélére barack-gerezdet szúrhatunk, díszíthetjük fahéjjal.

Bogyós frappé
Hozzávalók 4 pohárhoz:
50 dkg piros bogyós gyümölcs (ribizli, eper, málna, áfonya, stb.) lehet mélyhűtött is
10 evőkanál narancslé
6 dl tej
5 evőkanál édesítőpor
A piros bogyós gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, és megtisztítjuk.A gyümölcsöket mixerben pépesre törjük, és átszűrjük egy szitán. Hozzákeverjük a narancslevet, a tejet, és az édesítőporral édesítjük. Poharakba öntjük, és kínáljuk.

Eper flip
Hozzávalók 4 pohárhoz:
50 dkg mélyhűtött eper
4 evőkanál citromlé
10 evőkanál narancslé
2 dl natúr joghurt
2 dl tej
4 evőkanál édesítőpor
jég
Az epret hagyjuk kiengedni, és turmixban pépesítjük. Az eperturmixhoz keverjük a citrom- és narancslevet, valamint a joghurtot és a tejet. Az édesítőporral édesítjük, és poharakba töltjük. Egy-egy jégkockát teszünk az italba, és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: