2007. január 31., szerda

Pástétom,öntet,mártás

Friss őszibarack öntet

Ez a csodálatos öntet kiváló friss gyümölcsökhöz, bogyósokhoz. 1/4 kg friss barack kockára vágva,1/4 csésze tejföl vagy joghurt,2 evőkanál méz,1/4 kiskanál frissen reszelt gyömbér.A hozzávalókat alaposan turmixoljuk össze. Fedjük és hűtsük le.

Bazsalikomos kesudió pástétom (Pesto)

Hozzávalók: 1/2 csésze kesudió,1/2 csésze olívaolaj,3-4 ágacska friss bazsalikom,1/4 tk. tengerisó,1 kis gerezd fokhagyma.Turmixoljuk krémesre a hozzávalókat, majd zárható edényben hűtsük ki, hogy megdermedjen.

Padlizsán pástétom

Hozzávalók: 75 dkg padlizsán,2 dl olívaolaj,3-4 gerezd fokhagyma,2 citrom leve,2 közepes nagyságú főtt krumpli,1 közepes fej hagyma,1/2 tk. őrölt mustármag,1 tk. só,1 tk. borsikafű.A padlizsánokat megmossuk, majd megszurkáljuk, és tepsibe téve, jól megsütjük. Ha kihűlt, akkor meghámozzuk, és a többi hozzávalóval alaposan elturmixoljuk. A hűtőben 4-5 napig is eláll.

Zöldséges földimogyoró-pástétom

Hozzávalók: 500 g pirított földimogyoró,1 közepes répa,2 csésze friss főtt és hámozott paradicsom,1 csésze víz.Az összes anyagot alaposan összeturmixoljuk, majd zöldfűszersóval ízesítjük. Alacsony hőmérsékleten mély tepsiben kb. 1 órán át sütjük (kenhetoőek kell lennie). A pástétomhoz friss fűszernövények vagy hajtások illenek.

Csicseriborsó pástétom (hommusz)

Hozzávalók: 1 csésze főtt csicseriborsó,1/2 csésze pirított szezám mag,1 ek. olívaolaj,1/4 csésze citromlé,1 gerezd fokhagyma,só ízlés szerint.Alaposan elturmixoljuk a hozzávalókat. Hűtőben 3-4 napig eltartható.

Fűszeres kukoricapástétom

Hozzávalók: 50 dkg mirelit kukorica,3 ek. olívaolaj,1 tk. fokhagyma granulátum,1/2 tk. őrölt kömény,1 ek. sörélesztő pehely,1/2 csokor snidling (vagy 2 ek. szárított snidling) .A kukoricát a felengedés után merülő mixer, vagy robotgép segítségével összetörjük, hozzákeverve, a snidling kivételével az összes hozzávalót. Majd a snidlinget fakanállal hozzákeverjük.

Borsó öntet

Hozzávalók: 4 dl borsó,1 dl kesudió vagy napraforgó,3 dl víz,1 teáskanál só,1/2 teáskanál oregánó, rozmaring vagy kakukkfű,diónyi hagyma.Turmixoljuk el a kesudiót a vízzel, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is.

Zsázsás-paprikás túrókrém

Hozzávalók 4 adaghoz: 75 dkg túró,1/8 l tej,1 tk. zelleres,só,1 csipet frissen őrölt fehérbors,2 kisebb piros húsú paprika vagy paradicsompaprika,4 ek. friss zsázsalevél.
A túrót a tejjel egy tálban nagyon simára keverjük, majd a zelleres sóval és a borssal ízesítjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, kis kockákra vágva hozzákeverjük a túróhoz. A zsázsát megmossuk és hozzáadjuk a túróhoz, díszítjük. (Ez a pikáns túróeledel nagyon finom vacsora lehet néhány szem héjában főtt krumplival.)

Csicseriborsókrém

Hozzávalók 4 adaghoz: 30 dkg csicseriborsó,1 csomó leveszöldség,6 ek. olívaolaj,5 gerezd fokhagyma szétnyomva,1 citrom leve,tengeri só,feketebors,1 késhegynyi cayenne-bors,1 tk. curry,néhány petrezselyemlevél.
A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk. Másnap a megtisztított leveszöldséggel feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Kb. másfél órát főzzük letakarva, pici lángon. A csicseriborsót szitán jól lecsöpögtetjük, a leveszöldségeket kiszedjük közüle. A borsót összepürézzük, kikeverjük olajjal, a citromlével és a fokhagymával. A pürét sóval, borssal, cayenne-borssal, curryvel fűszerezzük, tálkákba öntjük és petrezselyemmel díszítjük. Ez a krém különlegesen finom pirított feketekenyérrel.

Körített juhtúró

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg enyhe ízű juhtúró,4 ek finomra metélt kapor,1 ek finomra vagdalt tárkony,8 gerezd átpréselt fokhagyma,10 szem kimagvalt apróra vagdalt fekete olívabogyó,1/2 citrom leve,5 ek olívaolaj.
A hozzávalókat dolgozzuk össze a juhtúróval, és frissen tálaljuk.

Karfiol pástétom

Hozzávalók: 1 kg főtt karfiol,2 nagy főtt burgonya,1 fej lilahagyma apróra vágva,1 nagy főtt répa lereszelv, só,vegamix ízlés szerint,víz szükség szerint,1 kis csokor petrezselyem.
Turmixoljuk el alaposan a a főtt karfiolt, és burgonyát, kevés víz hozzáadásával majd keverjük hozzá fakanállal a többi hozzávalót és az ízesítőket.

Csicseriborsó pástétom

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd puhára főzzük. Amikor már teljesen megpuhult, leöntjük a vizet, majd villával vagy turmixszal széttörjük. Kevés olajon hagymát dinsztelünk. Amikor a hagyma üveges, beleborítjuk a csicseriborsó pépet és néhány percig gyors kevergetés mellett tovább sütjük. Ilyenkor lehet ízlés szerint fűszerezni, esetleg sózni. Megjegyzés: a hagyma kihagyható.

Körözött

10 dkg túrót 1/2 tejföllel, 1 ek. édes nemes pirospaprikával és 1 ek. hidegensajtolt olajjal, finomra vágott hagymával, apróra vágott petrezselyemmel és zöldpaprikával, csipetnyi darált köménnyel és fűszerekkel, kevés tengeri sóval alaposan összekeverjük vagy turmixoljuk.

Paradicsomkrém

2 ek. szójapelyhet 1 dl. meleg, fűszeres vízbe áztatunk. Vizet forralunk és amikor zubog, beleteszünk 1 paradicsomot, 1 perces forralás után kivesszük, lehúzzuk a héját és villával széttörjük. Mindezt összekeverjük 1 ek. hidegen sajtolt olajjal, fokhagymával, vöröshagymával, oregánóval vagy szurokfűvel és annyi rozs, zab vagy búzapelyhet adunk hozzá, hogy jól kenhető legyen.

Gomba pástétom

1 fej hagyma, 30 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma szétnyomva. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott gombát, a borsikát, fokhagymát, és addig pároljuk kis lángon, míg majdnem az összes levét elfőtte. A megmosott petrezselymet apróra vágjuk és belekeverjük a masszába a szerecsendióval. Ha nagyon szükségét érezzük, egy kicsit megsózhatjuk. Legjobb, ha ezt az egészet összeturmixoljuk. Még ekkor is rakhatunk be nyers, apróra vágott hagymát, fokhagymát.

Rokfortos krém

10 dkg rokfort sajtot, 2 ek. tejföllel, 2 teáskanál apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel, 1 marék apróra törött mogyoróval vagy dióval összekeverünk.

Satay mártás

Hozzávalók: 1 db kis finomra metélt hagyma,1 gerezd fokhagyma összenyomva,2 ek. napraforgó- vagy sáfrányolaj,2 ek. finom vagy ropogós mogyoróvaj vagy margarin,1,5 dl zöldségleves,2 ek. szójamártás,néhány csepp tabasco mártás.
1. A zöldséget tegye egy nagy edénybe. Keverje össze az olajat és a citromlét és töltse a tetejére. 2. Szórja meg a vagdalt korianderrel és petrezselyemmel. Időnként kavarja fel és hagyja pácolódni 2 órán át.
3. A zöldségeket (a gombát is) húzza nyársra és süsse ki sasliksütőn (szabadtéri nyárssütőn), vagy grillezze 6-8 percig, időnként a nyársat forgatva.
4. A szósz elkészítése érdekében a hagymát, a fokhagymát tegye főzőolajba egy lábasba és pirítsa barnára. Keverje bele a mogyoróvajat és a maradék hozzávalókat.
5. Forralja fel és lassú tűzön tartva még öt percig hagyja főni.

Avokádókrémek

Hozzávalók: 2 db nagy avokádó meghámozva és kimagozva,2 db citrom leve,3 ek. világos nyers nádcukor,3 dl tejföl.
1. Nyomja össze és turmixolja, vagy paszírozza át szitán az avokádót a citromlével, hogy megakadályozza a gyümölcs elszineződését. Keverje össze a cukorral.
2. Keverje bele a tejfölt, hűtse le és máris tálalható.
Használhat mézet is a cukor helyett, de ez kissé változtat az ízen.

HAGYMÁS-KEFIRES ÖNTET

Reszelj le 1 kicsi fej vöröshagymát, törj hozzá 2 gerezd fokhagymát, keverd össze 1 dl kefirrel, 1 evőkanál majonézzel, 1 evőkanál salátaolajjal, 1 teáskanál mustárral, kevés vágott petrezselyemmel, valamint sóval és borssal.

HOLLANDI MÁRTÁS (fehérborral)

Végy 6 db tojássárgáját, 1 dl fehérbort, 25 dkg derített vajat, egy negyed citromot, őrölt fehérborsot és sót. A fehérbort forrald be a felére, s hagyd kihűlni. A tájássárgákat és a borsűrítményt tedd egy vízfürdőbe állított üstbe, sózd, borsozd, ízesítsd néhány csepp citromlével, s verd rózsára, azaz addig keverd a habverővel, amíg a tojás kifehéredik, sa habverő rózsamintát húz a krémbe. A langyos vajat szinte cseppenként adagolva keverd a mártáshoz. (Ha melegen akarod tartani, használj vízfürdőt, de vigyázz, mert ha a víz felforr, a mártás kicsapódik, tönkre megy.)

HOLLANDI MÁRTÁS (tejszínnel)

Végy 6 db tojássárgáját, 1,5 dl tejszínt, 25 dkg vajat, 1 dkg sót, 2 g cayenne borsot és fél citromot. A tájássárgákat és a tejszínt tedd egy vízfürdőbe állított üstbe, s gyors mozdulatokkal verd fel habosra. Ha kész, vedd le a tűzről, s - lassan adagolva, közben habverővel keverve - add hozzá a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül ízesítsd sóval, citromlével, cayenne borssal. (Ha melegen akarod tartani, használj vízfürdőt, de vigyázz, mert ha a víz felforr, a mártás kicsapódik, tönkre megy.)

KALIFORNIAI MÁRTÁS

10 dkg márványsajtot dolgozz össze 2 dl tejföllel, 2 evőkanál majonézzel, 1 evőkanál konyakkal, 1 evőkanál reszelt vöröshagymával, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 késhegyni pirospaprikával, kevés sóval és borssal.

KÉKSAJTOS ÖNTET

Végy 10 dkg rokfort sajtot, 3 dl tejszínt, 2 dl majonézt, 1 gerezd zúzott fokhagymát, valamint ízlés szerinti mennyiségben citromlét, sót, borsot, cukrot. A sajtot dolgozd össze (akár mixerben) a tejszínnel, a majonézzel és a fokhagymával. Érleld egy órát, majd ízesítsd citromlével, sóval, borssal, cukorral.

MÉZES-ECETES ÖNTET

Reszelj le 1 kicsi fej vöröshagymát, adj hozzá 1 teáskanál mustárt, 1 kávéskanál mézet, sót, borsot, 3 evőkanál borecetet és 4 evőkanál salátaolajat. (Például főtt zöldséghez használd.)

MÉZES-MUSTÁROS ÖNTET (Honey mustard dressing)

Végy 1/3 pohár mézet, 1/4 pohár mustárt (ha van, dijonit), 1/4 pohár gyümölcsecetet (vagy pezsgőecetet), 2 evőkanálnyi citromlét, 1 gerezd fokhagymát összezúzva és 1 pohár salátaolajat. A hozzávalókat (az olaj kivételével) jól dolgozd össze egy turmixgépben, végül nagyon lassan csurgasd hozzá az olajat is, s addig mixeld, amíg teljesen homogén nem lesz.

MUSTÁROS MÁRTÁS

2 kemény tojássárgáját dolgozz össze 4-5 evőkanálnyi mustárral, 1 púpozott evőkanálnyi porcukorral, 2 evőkanálnyi olajjal, 2 dl tejföllel.

MUSTÁROS ÖNTET

3 rész borecetet dolgozz össze 3 rész salátaolajjal, 2 rész mustárral, 1 rész porcukorral, majd sózd és borsozd.

BÉARNI MÁRTÁS (tejszínnel)

Végy 6 db tojássárgáját, 2,5 dkg vöröshagymát, 1,5 dkg tárkonylevelet, 1 db babérlevelet, 3 g törött feketeborsot, 0,5 dl fehérbort, 25 dkg vajat, 1 dkg sót, 2 g Cayenne borsot, fél citromot, 0,25 dl tárkonyecet és 1,5 dl tejszínt. Az apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a felaprított tárkony egyharmadát, a törött borsot, valamint egy darabka citromhéjat tégy fel főni a tárkonyecettel és a fehérborral. Fedő alatt lassan főzd, míg a leve majdnem elforr. Ekkor ezt a kivonatot szűrd egy duplafalú tejforralóba (vagy más olyan edénybe, amit vízfürdőként tudsz használni), majd hagyd kihűlni. Add hozzá a tojássárgákat, meg a tejszínt, és vízfürdőben lassan verd sűrű habszerű mártássá. Ha kész, vedd le a tűzről, s keverd hozzá a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül ízesítsd sóval, citromlével, Cayenne borssal, s keverd hozzá a maradék apróra vágott tárkonyt.

BOLGÁR MÁRTÁS

4 dl joghurtban jól keverj el 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, kevés sót és pár csepp citromlevet. Felhasználás előtt legalább egy napig érleld zárt edényben, hűvös helyen.

CUMBERLAND-MÁRTÁS

Végy 70 dkg ribizlidzsemet, 2 dl vörösbort, 1/2 dl konyakot, 2 narancsot, 1 citromot, 2 dkg mustárt és kevés Cayenne borsot. A narancs és a citrom héját vékonyan vágd le, s szeleteld finom metéltre, majd a vörösborban főzd puhára, szűrd le és hűtsd le. A ribizlidzsemet törd át, add hozzá a narancs és a citrom kifacsart, megszűrt levét, a kihűlt vörösbort, a konyakot, a mustárt, majd ízesítsd Cayenne borssal és (például habverővel) keverd simára. A végén dolgozd bele a narancs- és citromhéjat is és jól hűtsd le. (Hideg mártásként használjuk.)

FOKHAGYMÁS ÖNTET

2 dl tejfölben jól keverj el 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, 1/2 dl olajat, kevés sót, borsot, pici mustárt és pár csepp citromlevet. Felhasználás előtt hűvös helyen érleld néhány órát.

FRANCIA MÁRTÁS

5 evőkanálnyi olajban keverj el 1 evőkanálnyi citromlét, 1 teáskanálnyi mustárt, sót és őrölt borsot.

NÁPOLYI MÁRTÁS

2 dl ketchupöt dolgozz össze 1/2 dl vörösborral, 2-3 gerezd tört fokhagymával, sóval, borssal, apróra vágott tárkonnyal, bazsalikommal és késhegynyi őrölt babérral. A mártást 2-3 napig érleld zárt edényben, hűvös helyen.

PADLIZSÁNOS ÖNTET

Végy tetszés szerinti arányban (a megfelelő előkészítés után) megsütött padlizsánt, főtt tojást, tejfölt, borsot és sót, majd mindezt jól turmixold össze.

REMOULADE-MÁRTÁS

70 dkg majonézhez végy 2 dl tejszínt, 5 dkg mustárt, 5 dkg ecetes uborkát, 1 citromot, valamint egy kevés tárkonyt, metélőhagymát, petrezselymet, fehérborsot és sót. A majonézben keverd el a mustárt, a tejszínt, a citrom levét, valamint add hozzá a felaprított uborkát és az apróra vágott zöldfűszereket. Sózd, borsozd, s felhasználás előtt néhány óráig hűtve érleld.

RÉSZEGES ÖNTET

5-6 friss bazsalikomlevelet vágj apróra, keverd el 3 evőkanálnyi salátaolajjal, adj hozzá 1 evőkanálnyi citromlét, sózd, borsozd, önts hozzá 0,5 dl whiskyt.

ROKFORTOS ÖNTET

Végy 25 dkg majonézt, 15 dkg rokfortot, 1 dl tejszínt, 2-3 evőkanálnyi citromlét, egy kevés cayenne borsot, őrölt fehér borsot és sót. A majonézt dolgozd össze a tejszínnel és a citromlével, sózd, ízesítsd a borsokkal, s finom szitán át törd bele a rokfortot. Keverd át, s felhasználás előtt egy kis időre tedd hűvös helyre.

RUMOS-CAMEMBERTES ÖNTET

5 dkg érett camembert sajtot keverj habosra 3 evőkanálnyi salátaolajjal, 1 evőkanálnyi citromlével, 1 evőkanálnyi mustárral, 0,3 dl fehér rummal, sóval és borssal.

TARRAGON ÖNTET

25 dkg marinált paradicsompaprikához végy 25 dkg majonézt (lehet hamis is), 1 maroknyi friss petrezselymet, 1 kisebb fej megtisztított vöröshagymát, 2-3 csemegeuborkát, 1 gerezd fokhagymát, s egy kis tárkonylevelet. A hozzávalókat - a majonéz kivételével - tedd turmixgépbe, s törd gorombára. A pépet víz hozzáadásával hígítsd a kívánt sűrűségűre. (A víz egy része helyett mehet bele egy kicsi a marinált paprika levéből is.) Végül keverd hozzá a majonézt - ha még kell, fűszerezd kedved szerint -, s tedd hűtőbe érni egy-két órára.

TIROLI MÁRTÁS

Majonézt higíts tejszínnel és fehérborral, ízesítsd sóval, borssal, citromlével és keverj bele annyi kecsöpöt, hogy vonzó, rózsaszínű mártást kapj.

TORMÁS ÖNTET

Végy 35 dkg majonézt, 1 dl tejszínt, 4-5 dkg tormát, 2-3 evőkanálnyi citromlét, egy kevés cayenne borsot, őrölt fehér borsot és sót. A majonézt dolgozd össze a tejszínnel és a citromlével, sózd, ízesítsd a borsokkal, s reszeld bele a tormát. Keverd át, s felhasználás előtt legalább egy órára tedd hűvös helyre.

VINAIGRETTE-MÁRTÁS (1.)

Reszelj le 10 dkg ecetes uborkát és 1 kis fej vöröshagymát, törj hozzá pépesre 8-10 szem kapribogyót, s adj hozzá finomra vágott petrezselymet, snidlinget és kevés tárkonyt. 6 evőkanálnyi olívaolajat dolgozz össze harmadannyi borecettel, szórd meg őrölt borssal, majd ezt keverd hozzá a zöldségpéphez. Ha kell, sózd is. Felhasználás előtt néhány óráig hűtve érleld.

VINAIGRETTE-MÁRTÁS (2.)

Végy 1 gerezd összetört fokhagymát, 1 teáskanálnyi dijoni mustárt, 2 evőkanálnyi fehérborecetet, 1 teáskanálnyi citromlevet és 1,25 dl olívaolajat. Lazán keverd össze a fokhagymát, a mustárt, az ecetet és a citromlevet. Vékony sugárban öntsd bele az olajat és keverd simára.

ZÖLD ÖNTET

Reszelj le 1 kicsi fej vöröshagymát, adj hozzá finomra vágott kaprot, snidlinget és petrezselymet, sózd, borsozd, majd keverj hozzá 2 evőkanál borecetet és 2 evőkanál salátaolajat.

BARNA- (SPANYOL) MÁRTÁS (egyszerűen)

Végy 7 dkg füstöltszalonnát, 3 dkg zsírt, 5 dkg cukrot, 30 dkg leveszöldséget, 1 kis fej vöröshagymát, 15 dkg paradicsompürét, 10 dkg lisztet, 2 dl vörösbort, 2 babérlevelet,1 kávéskanál kakukkfüvet, 1 kávéskanál mustárt, 1 csipet sót, 1 liter erőlevest. (A levest csinálhatod 2 kockából is.) A felkockázott, kisütött szalonna zsírján pirítsd barnára a cukrot, majd add hozzá a vékony karikára vágott zöldséget és az apróra vágott hagymát. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve pirítsd 5-10 percig (míg zsírjára nem sül, vagyis míg a kiengedett leve el nem párolog). Ekkor add hozzá a paradicsomot, a fűszereket, és pirítsd további 2-3 percig. Közben a zsíron készíts barna rántást, engedd fel a borral és a húslevessel, majd ezt add a zöldségekhez. E mártásalapot hosszan forrald ki, szedd le a zsírját, szűrd le (lehetőség szerint törd át a szitán a zöldség javát is), majd lassú tűzön főzd, míg eléggé be nem sűrűsödik.(Mivel a barnamártás sok mártás alapja is, érdemes nagyobb tételben csinálni, s kisebb adagokban lefagyasztani.)

Bazsalikomos pesto

50 g bazsalikomlevél (3-4 köteg)
1 gerezd fokhagyma
25 g kemény Pecorino sajt reszelve (juhtejből készült keménysajt)
25 g parmezán sajt reszelve
2 evőkanál fenyőmag

75 ml olívaolaj
Mossuk meg alaposan a bazsalikomot, majd szárítsuk meg. Főzzük elő a fokhagymát a következőképp: 30 másodpercre mártsuk a forró vízbe a gerezdet, majd tegyük hideg víz alá, ezután hámozzuk meg. A fenyőmagokat hirtelen pirítsuk meg forró sütőben, de vigyázzunk: ne hagyjuk lebarnulni őket!
Jöhet a turmixolás
Tegyük a bazsalikomot, a fokhagymát a reszelt sajtokat, a pirított fenyőmagokat, sót és olívaolajat a mixerbe és turmixoljuk addig, amíg csomómentes, zöldes pasztát nem kapunk. Öntsük a szószt egy tiszta üvegcsébe, csöpögtessünk rá pár csepp olajat, csak annyit, hogy a tetején egy fedőréteget képezzen, majd zárjuk le az edényt és mehet a hűtőbe. Tartósítószer nélkül néhány napig áll el. Használhatjuk tésztaszószként, kenyérre is kenhető, de sajtokhoz vagy salátákhoz is kiváló.

Paprikás mártás

Hozzávalók 4 személyre: 1 sárga húsú paprika, 1 üveg édes-savanyú szósz, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál őrölt gyömbér Elkészítés: A paprikát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Összekeverjük az édes-savanyú mártással, a mazsolával, a gyömbérrel, és sózzuk, borsozzuk. Grillezett szárnyasokhoz ajánljuk.

Mustáros mártás

Hozzávalók 4 személyre: 4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 1,5 evőkanál csípős mustár, 1,5 evőkanál édes mustár, 3 szál újhagyma, 1 evőkanál vegyes vágott zöldfűszerElkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, felét összekeverjük a majonézzel, a tejföllel, a kétféle mustárral. A zöldfűszerekkel ízesítjük, és megszórjuk a maradék hagymával. Sült marhahúsokhoz kitűnő.

Borsos mártás

Hozzávalók 4 személyre: 1 pohár tejföl, 1 dl natúr joghurt, 1 csomag vegyes salátaöntet-por, 1 evőkanál zöld bors, lében Elkészítés: A tejfölt, a joghurtot elkeverjük a salátaöntetporral. A zöld borsot lecsepegtetjük, összevágjuk, és 1 evőkanálnyi levével a krémbe keverjük. Önmagukban grillezett zöldségek mellé kínáljuk.

Tormás mártás

Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl tejszín, 3 evőkanál reszelt torma, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál ribizlilekvár, 1 mokkáskanál cukorElkészítés: A tejszínt kissé felverjük, elkeverjük a tormával, a citromlével és a lekvárral. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Sült zöldségek - sárgarépa, cukkini - mellé tálaljuk.

Camembert-es mártás

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz (12,5 dkg) camembert sajt, 5 dkg juhtúró, 4 evőkanál tejszín, 1/2 teáskanál Worchestershire szósz, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 evőkanál vágott snidlingElkészítés: A camembert penészes kérgét levágjuk. A sajtot villával összetörjük, majd beledolgozzuk a túrót, végül a tejszínt, a Worchestershire szószt meg a pirospaprikát, és az egészet összeturmixoljuk. A snidlinggel, kevés borssal ízesítjük. Ez a mártás is zöldségek - zeller, karalábé - ízletes kísérője.

Almás mártás

Hozzávalók 4 személyre: 2 kivi, 1 alma, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál tárkonyos ecet, 2 kiskanál cukorElkészítés: A kivit és a hagymát meghámozzuk, az almát megmossuk, magházát kivágjuk. Mindhárom hozzávaló húsát nagyon apróra vágjuk, és elkeverjük a tejszínnel. Az ecetet a cukorral felforraljuk, majd kihűtjük, és a krémbe keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Sült burgonyához nagyszerű ízesítő.

Diós mártás

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg dióbél (vagy mogyoró, kesudió stb.)20 dkg vajkrém, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál őrölt koriandermag Elkészítés: A diót összevagdaljuk, és egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. Félreteszünk belőle 1 ek-nyit, a többihez hozzákeverjük a vajkrémet, és hagyjuk elolvadni. Belekeverjük a kefirt, a korianderrel, sóval, borssal ízesítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor megszórjuk a félretett dióval. Zöldségekhez (sárgarépa, paprika, zellerszár) különösen finom.

Paprikás kukoricamártás

Hozzávalók 4 személyre: 1 konzerv kukorica, 1 doboz paprikás vajkrém, 1 csomag friss koriander (vagy petrezselyem), 1/2 piros húsú paprika Elkészítés: A kukoricát lecsepegtetjük, félreteszünk belőle 3 evőkanálnyit, a többit a vajkrémmel összeturmixoljuk. A korianderleveleket leöblítjük, apróra vágjuk. A paprikát megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk. A krémbe keverjük a zöldfűszert, a paprikát és a félretett kukoricát. Sóval, borssal ízesítjük. Leginkább a grillezett vöröshúsokhoz illik.

Csípős paradicsommártás

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis chilipaprika, 2 ág kakukkfű, 1 konzerv darabolt paradicsom, 1 dl tejszín, 1 teáskanál cukorElkészítés: Az erős paprikát megmossuk, nagyon apróra vágjuk. A kakukkfű levélkéit szintén felaprítjuk. A paradicsomot összetörjük, és elkeverjük a tejszínnel. Hozzáadjuk az erős paprikát, a kakukkkfüvet, és a cukorral, sóval, borssal ízesítjük. Elsősorban grillezett halakhoz illik.

Gyömbéres-citromos vaj

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg puha vaj, 1 diónyi friss gyömbér, 1 zöldcitrom, 1/2 erős paprikaElkészítés: A vajat habosra keverjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A zöldcitromot alaposan megmossuk, zöld héját lekaparjuk/reszeljük, levét kinyomjuk. Az erős paprikát kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat a vajjal összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, szárnyasokhoz kínáljuk.

Tárkonyos vagy bazsalikomos vaj

Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál fenyőmag (vagy szeletelt mandula), 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag friss tárkony ill. bazsalikom, 20 dkg puha vajElkészítés: A fenyőmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben. Kihűtjük, és apróra összevagdaljuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A tárkony (bazsalikom) leveleit megmossuk, lecsipkedjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk fenyőmagot, a fokhagymát, a bazsalikomot, sóval, és borssal ízesítjük. Sült burgonyához, halhoz, tésztához kínáljuk.

Fokhagymás vaj

Hozzávalók 4 személyre: 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vágott, friss vegyes zöldfűszer, 2 mokkáskanál őrölt bors, 20 dkg puha vaj Elkészítés: A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A vajat habosra keverjük, a fokhagymát, a zöldfűszereket, az őrölt borssal és sóval ízesítjük.

Narancsos vaj

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 narancs reszelt héja, 3 evőkanál narancslé, 1 evőkanál vágott tárkony, 20 dkg puha vajElkészítés: A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A tárkonyt leöblítjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, beledolgozzuk a narancs héját, levét, a tárkonyt, és sóval, borssal ízesítjük. Grillezett burgonyához, spárgához, borjúhúshoz nagyon finom.

Gombás vaj

Hozzávalók 4 adaghoz: 25 dkg gomba,1 közepes fej hagyma,12,5 dkg vaj,1 gerezd fokhagyma szétnyomva,1 csipet tengeri só,1 csipet frissen őrölt feketebors,1 csipet frissen reszelt szerecsendió,1 csokor petrezselyem.
A gombát jól megmossuk, papírtörlővel ledörzsöljük, finomra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra vágjuk és 2 ek. vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát és addig pároljuk kis lángon, amíg majdnem az összes levét elfőtte. Belekeverjük a fokhagymát és többi vajat is, hogy egy kicsit felolvadjon. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A petrezselymet mgmossuk, leszárazzuk, apróra vágjuk és belekeverjük a masszába. A gombás vajat egy kis tálkába tesszük, hagyjuk kihűlni, hogy megszilárduljon. Jégszekrényben egy hétig is eláll.

Nincsenek megjegyzések: