2007. január 28., vasárnap

II. Koktélok

Klasszikus koktél receptek
Gin Daisy
Image Hosted by ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
Tört jég
2 rész gin
1 rész szódavíz
½ rész grenadine
1 rész citromlé
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 15%
Elkészítés:
Töltsünk jeget a shakerbe és adjuk hozzá a gint, a grenadine-t és a citromlevet.
Rázzuk össze. Rakjunk tört jeget az old fashioned pohárba és szűrjük bele a shakert. Öntsük hozzá a kis szódát.
Díszítsük koktélcseresznyével, narancskarikával, vagy mentaággal.
Variációk:
Alapitalként használhatunk a ginen kívül vodkát, brandyt vagy fehérrumot - így készíthetjük a Vodka Daisy-t, a Brandy Daisy-t vagy a Rum Daisy-t.

Gin Fizz
Image Hosted by ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 öntet cukorszirup
4 rész szódavíz
1 rész citromlé
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 10%
Elkészítés:
Rakjunk a shakerbe jégkockákat (még jobb, ha tört jeget használunk) és adjuk hozzá a gint, citromlevet és cukorszirupot.
Rázzuk jó alaposan legelább fél percig, majd szűrjük Collins-pohárba. Adjunk hozzá néhány jégkockát és töltsük fel jéghideg szódavízzel.
Díszítsük citromdarabokkal, tálaljuk szívószállal.
Ne felejtsük: a shakerben semmiképp se rázzunk szódavizet (vagy szénsavmentes ásványvizet) - hacsak nem vágyunk egy kiadós fürdésre.
Variációk
Alternatív megoldásként helyettesíthetjük a citromlevet és cukorszirupot limelével, így kapjuk a Lime Gin Fizz-t.
Tojást használva Royal Fizz-t készíthetünk, a gint rummal helyettesítve pedig máris kész a Rum Fizz.

Harvey Wallbanger
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
1 rész Galliano
4 rész narancslé
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 15%
Elkészítés:
Rakjunk jeget a collins-pohárba és öntsük bele a vodkát és narancslevet. Keverjük össze, majd csorgassuk a koktél tetejére a Gallianót.
Díszítsük narancskarikával és rakjunk bele szívószálat.
Variációk
Ha kihagyjuk a Gallianót, a Screwdriver receptjét kapjuk (ismertebb nevén a vodka narancsot).
A vodkát teqilával helyettesítve a Freddy Fudpuckert készíthetjük.

Icebreaker
Image Hosted by ImageShack.us Hozzávalók:
Tört jég
2 rész tequila
1 öntet Triple Sec vagy Cointreau
1 öntet grenadine
2 rész grapefruitlé
Pohár: Sour
Módszer: Turmixgép
Alkohol%: 17%
Elkészítés:
Tegyünk egy pohárnyi tört jeget a turmixba. Töltsük hozzá a tequilát, grapefruit-levet, grenadine-t és a narancslikőrt.
Turmixoljuk alacsony fordulatszámon kb. 10 másodpercig.
Szűrjük le (koktélosszűrővel) a sour-pohárba, kínáljuk díszítés nélkül.

Lime Gin Fizz
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 lime leve
4 rész szódavíz
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 10%
Elkészítés:
Töltsük meg a Collins-poharat félig jéggel, öntsük hozzá a gint és limelevet, majd töltsük fel jéghideg szódavízzel.
Díszítsük lime darabbal és kínáljuk szívószállal.
Variációk
Ahogy a nevéből is látszik,a koktél a Gin Fizz lime-osított változata. Az eredeti recept cukorszirupot és citromlevet ír - próbáljuk ki, melyik ízlik jobban.

Long Island Iced Tea
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
½ rész gin
½ rész fehér rum
½ rész tequila
½ rész vodka
½ rész Triple Sec vagy Cointreau
4 rész kóla
½ rész cukorszirup
1 rész citromlé
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 11%
Elkészítés:
Töltsük meg a shakert és collins-poharat félig jégkockákkal. Adjuk hozzá a vodkát, a gint, a rumot, a tequilát, a triple sec-et, a ciitromlét és a cukorszirupot.
Rázzuk alaposan összé, majd szűrjük le a collins pohárba.
Töltsük fel kólával és díszítsük citromdarabbal, citromdarabokkal.

Luigi
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 öntet Triple Sec vagy Cointreau
½ rész száraz vermut
½ rész grenadine
½ rész narancslé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Keverőpohár
Alkohol%: 23%
Elkészítés:
Rakjuk a jeget a keverőpohárba és öntsük rá a gint, a vermutot, a narancslevet és a Cointreaut.
Keverjük jól össze. Szűrjük (előhűtött) koktélospohárba.
Díszítsük narancsszelettel.

Manhattan
Image Hosted by ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész whisky
1 öntet Angostura
1 rész édes vermut
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 27%
Elkészítés:
Töltsünk jeget a shakerbe és öntsük hozzá a whiskyt (lehetőleg Bourbont), vermutot és Angosturát.
Rázzuk össze és töltsük a jéggel megtöltött old fashioned-be.
Díszítésként használjunk koktélcseresznyét.
Variációk:
A Rob Roy koktél annyiban tér el a Manhattantől, hogy ott skót whiskyt használunk.


Margarita
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész tequila
1 rész Triple Sec vagy Cointreau
1 rész limelé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 26%
Elkészítés:
Készítsünk sóperemet a koktélospohárra a következőképpen: nedvesítsük meg a szélét egy citrom- vagy limedarabbal és mársuk egy tál sóba.
A triple sec-et, tequilát és limelevet sok jéggel rázzuk össze a shakerben és szűrjük az előkészített pohárba.
Díszítsük limedarabbal.
Variációk:
Limelé helyett ízlés szerint citromlevet is használhatunk.

Martini Dry
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 rész száraz vermut
1 szem olajbogyó
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Keverőpohár
Alkohol%: 27%
Elkészítés:
A keverőpoharat félig jól megfagyott jégkockákkal töltve keverjük össze a gint és vermutot, majd szűrjük le előhűtött koktélospohárba.
Díszítésként tegyünk bele egy szem olívabogyót, ha gondoljuk, citromspirált is használhatunk.
Variációk:
Egy "eredeti" Martini Dry készítéséhez a koktélhoz öntsünk még két öntet Triple Sec-et vagy Cointreau-t.
A gin és vermut arányának számtalan más változata létezik, így ha úgy gondoljuk, még többet tudunk kihozni a koktélból, ne habozzunk változtatni. Egy kicsit lágyabb ízért kóstoljuk meg az 1 gin - 1 vermut változatot, a harapósabbhoz pedig használjuk a 2½ gin - ½ vermut arányt.

Mint Julep
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégdara
3 rész whisky
1 rész cukorszirup
5 mentaág
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 26%
Elkészítés:
Használjunk lehetőleg előhűtött Collins-poharat. Töltsük bele a cukorszirupot és rakjunk bele 4 mentaágat. A keverőpálca (vagy fakanál) végével zúzzuk össze őket - ez fogja adni az ital aromáját.
Rakjunk a pohárba jeget és töltsük rá a whiskyt (lehetőleg Bourbont). Keverőpálcával keverjük sokáig, hogy jól lehűljön - lehetőleg addig, amíg a pohár fala párás nem lesz.
Díszítsük mentaággal és kínáljuk szívószállal.
Variációk:
Ha még egy picit dobni szeretnénk az italon, töltsünk a kész koktél tetejére egy teáskanál barnarumot.
Alapitalként a whiskyn kívül használhatunk brandyt vagy almapálinkát is.

Mojito
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész fehér rum
1 öntet Angostura
1 rész cukorszirup
3 rész szódavíz
½ lime leve
4 mentaág
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 15%
Elkészítés:
Rakjuk a pohárba a mentaleveleket és öntsük hozzá a cukorszirupot. Morzsoljuk el a pohár aljában a mentát fakanál végével vagy teáskanállal.
Facsarjuk bele a lime-ot és töltsük fel a poharat félig jéggel. Adjuk hozzá a rumot és angosturát. Töltsük rá a szódavizet és óvatosan keverjük össze.
Rakjunk bele lime-szeletet és kínáljuk szívószállal.

New Yorker
Image Hosted by ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
Tört jég
3 rész whisky
1 rész limelé
½ rész cukorszirup
1 teáskanál grenadine
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 21%
Elkészítés:
Tegyünk zúzott jeget a shakerbe és öntsük hozzá a whiskyt, a limelevet, a grenadine-t és a cukorszirupot.
Rázzuk jól össze és szűrjük az old fashioned pohárba, amibe néhány kocka jeget tettünk előtte.
Variációk:
A hagyományos receptnél Bourbont használnak. Ha kanadai whiskyt öntünk bele, tudtunkon kívül a New York koktélt készítettük el - amely ízében azzal az árnyalattal különbözik, mint nevében.


Old Fashioned
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész whisky
2 öntet Angostura
1 öntet szódavíz
1 teáskanál cukor
Pohár: Old fashioned
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 30%
Elkészítés:
Rakjuk a teáskanál cukrot a lehűtött old fashioned aljára. Öntsük rá a két öntet Angosturát és egy kis szódavizet, hogy a cukor kezdjen el oldódni.
Adjuk hozzá a jégkockákat, majd a whiskyt.
Keverjük meg a koktélt és máris fogyaszthatjuk.
Variációk:
Az eredeti recept Bourbon whiskyt ír - mi amondók vagyunk, elég, ha úgy teszünk, mintha tényleg Bourbont öntenénk a pohárba (főleg, ha nem ez a kedvenc márkánk).

Orange Blossom
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
½ rész cukorszirup
2 rész narancslé
Pohár: Sour
Módszer: Shaker
Alkohol%: 15%
Elkészítés:
Töltsük a jeget, a gint, narancslevet és cukorszirupot a shakerbe.
Rázzuk össze és töltsük a sour pohárba (vagy esetleg koktélospohárba).
Díszítsük narancskarikával vagy koktélcseresznyével.
Variációk:
Édesíthetjük a koktélt cukorszirup helyett grenadine-el, más egzotikus sziruppal vagy valamilyen likőrrel, például egy kis barackpálinkával.
Ha kísérletező kedvűek vagyunk, meglátjuk, az alap recept apró módosításával sokat hozhatunk ki a koktélból.

Pina Colada
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégdara
2 rész fehér rum
1 rész kókuszlikőr
4 rész ananászlé
Pohár: Hurrikán
Módszer: Shaker
Alkohol%: 13%
Elkészítés:
Öntsünk tört jeget a shakerbe, adjuk hozzá a rumot, kókuszlikőrt és ananászét.
Könnyedén rázzuk, majd szűrjük le egy nagy pohárba, aminek az aljára jégdarát tettünk.
Díszíthetjük ananásszal és koktlcseresznyével. Kínáljuk szívószállal.
Variációk:
Ha van otthon kókusztejünk, feltétlenül azt használjuk az igazi karibi íz eléréséhez.
A koktélt turmixgépben is készíthetjük; ekkor öntsük az összes alapanyagot egy pohár tört jéggel a turmixgépbe és magas fokozaton járassuk pár másodpercig. Ügyeljünk rá, hogy jégkockákat ne rakjunk a turmixgépbe, mert kicsorbíthatják a kések éleit.

Planters Punch
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész fehér rum
1 rész gold rum
½ rész grenadine
2 rész narancslé
1 rész citromlé
2 rész ananászlé
Pohár: Highball
Módszer: Shaker
Alkohol%: 13%
Elkészítés:
A shakerbe a jéghez töltsük a rumot, a citromlevet, a narancslevet, az ananászlevet és a grenadine-t.
Rázzuk össze és szűrjük a higbhball-pohárba, jégre.
Rakjunk bele szívószálat és díszítsük narancskarikával, anaászdarabbal vagy koktélcseresznyével.
Variációk:
A gyümölcslevek fajtájában és arányában eltérhetünk a receptben megadottaktól.
Így rakhatunk a koktélba limelevet a citromlé mellé (vagy helyett), ha pedig szeretjük a kesernyésebbet, egy fél rész grapefruitlevet is önthetünk hozzá.
Ugyanígy növelhetjük a grenadine arányát is, illetve helyettesíthetjük cukorsziruppal is.

Royal Fizz
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Tört jég
2 rész gin
1 öntet cukorszirup
4 rész szódavíz
1 rész citromlé
1 szem tojás
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Turmixgép
Alkohol%: 10%
Elkészítés:
Rakjunk tört jeget a turmixgépbe, öntsük hozzá a tojás sárgáját és fehérjét, a gint, a citromlevet és a cukorszirupot.
Turmixoljuk össze az alapanyagokat. Rakjunk jeget a collins-pohárba és öntsük bele a turmixolt koktélt. Töltsük fel szódával.
Tálaljuk szívószállal.
Variációk:
Több másik recept létezik attól függően, hogy a tojás mely részét használjuk fel. Ha a tojás fehérjét használjuk, a Silver Fizz receptjét készítjük el. Ha a tojás sárgáját turmixoljuk, az eredmény a Golden Fizz koktél. Tojás nélkül pedig visszatérünk a Gin Fizz koktélhoz.

Rum Fizz

Image Hosted by ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
Tört jég
2 rész fehér rum
1 öntet cukorszirup
4 rész szódavíz
1 rész citromlé
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 10%
Elkészítés:
Töltsünk tört jeget a shakerbe és öntsük hozzá a rumot, citromlevet és cukorszirupot.
Nagyon erőteljesen rázzuk össze, majd rakjunk jégkockákat a collins-pohárba és szűrjük le a shaker tartalmát. Töltsük fel szódavízzel.
Rakjunk bele szívószálat, díszítsük citromdarabokkal.


Salty Dog
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
1 teáskanál citromlé
2 rész grapefruitlé
csipetnyi só
Pohár: Old fashioned
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 17%
Elkészítés:
Töltsük fel a poharat félig jéggel, önsük rá a grapefruitlevet, a citromlevet, és a vodkát. Ízlés szerint adjunk hozzá sót és finoman keverjük meg.
Díszítésként rakhatunk bele citrom- vagy narancsszeletet, esetleg lime-ot is. Ha még picit "tuningolni" szeretnénk a koktélt, készítsünk sóperemet a pohárra, a Margaritához hasonlóan.
Variációk:
Ha harapósabb dog-ra vágyunk, változtassuk meg az erőviszonyokat a vodka javára: próbáljuk ki 4 vodkával és 2 grapefruitlével.

Screwdriver
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
4 rész narancslé
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 12%
Elkészítés:
Longdrinkes pohárba (amelyet elő is hűthetünk) tegyünk sok jeget, erre öntsük rá a vodkát és a hideg narancslevet, majd keverjük össze.
Készíthetjük shakerben is, ekkor az ital hűvösebb lesz. Ehhez öntsük a shakerbe az alapanyagokat, rázzuk össze alaposan és úgy töltsük a pohárba, jégre.
Kínáljuk szívószállal, díszíthetjük narancskarikával.
Variációk:
Ha szeretjük a savanykás ízt, adjunk hozzá fél-egy rész citromlevet.
Amennyiben van a bárpultunk környékén Galliano, minden adott a Harvey Wallbanger koktél elkészítéséhez. Ha tequilával is rendelkezünk, megkóstolhatjuk a Freddy Fupduckert.

Sex on the Beach
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
1 rész vodka
1 rész barackpálinka
1 öntet grenadine
2 rész narancslé
2 rész áfonyalé
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 12%
Elkészítés:
Töltsünk jeget a shakerbe és a longdrinkes pohárba. Öntsük bele a vodkát, a baracklikőrt (vagy barackpálinkát), az áfonyalevet, a narancslevet és a grenadine-t.
Rázzuk jól össze és szűrjük le a collins-pohárba.
Díszítsük narancsdarabokkal.
Variációk:
A narancslevet helyettesíthetjük ananászlével, a koktél íze ekkor egy picivel édeskésebb lesz.
Ha nincsen baracklikőrünk, alternatív megoldásként használhatunk őszilevet és egy kicsivel több vodkát a receptben. Az íz persze nem lesz teljesen ugyanaz, de legalább tudjuk mire használni az áfonyalevünket.

Tequila Sunrise
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész tequila
½ rész grenadine
4 rész narancslé
Pohár: Highball
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 11%
Elkészítés:
Töltsük meg a poharat félig jéggel. Adjuk hozzá a tequilát és narancslét, keverjük őket össze.
Adjuk hozzá a grenadine-t és engedjük leülepedni az alján.
Díszítsük narancskarikával és koktélcseresznyével.

The Sour
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész whisky
½ rész cukorszirup
1 rész citromlé
Pohár: Sour
Módszer: Shaker
Alkohol%: 19%
Elkészítés:
Töltsünk a shakerbe jégkockákat, hozzá a citromlevet, a cukorszirupot és a whiskyt.
Rázzuk össze, majd szűrjük egy sour pohárba.
Díszítés nélkül fogyasszuk.
Variációk:
Rakhatunk hozzá egy rész szódavizet, ekkor kínáljuk old fashioned pohárban, jégkockákkal.

Viva Villa
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész tequila
1 rész limelé
1 rész cukorszirup
1 rész citromlé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 14%
Elkészítés:
Készítsünk cukorperemet a koktélospohárra.
Töltsük meg a shakert félig jéggel és öntsük bele a tequilát, a lime- és citromlevet, valamint a cukorszirupot.
Rázzuk össze és szűrjük a koktélospohárba.

White Lady
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 rész Triple Sec vagy Cointreau
1 rész citromlé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 26%
Elkészítés:
Rakjunk a shakerbe jeget és adjuk hozzá a gint, a Triple Sec-et (vagy Cointreau-t) és a citromlevet.
Rázzuk jól össze és töltsük ki a koktélospohárba.
Elegáns díszítéshez készíthetünk citromspirált.
Variációk:
Egy hasonló recept szerint adjunk az eddig felsoroltakhoz még fél tojásfehérjét is, úgy rázzuk össze - a koktél így még fehérebb és habosabb lesz.

White Russian
Image Hosted by ImageShack.us
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
1 rész kávélikőr (pl. Kalúha vagy Tia Maria)
1 rész tejszín
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 23%
Elkészítés:
A shakerbe jeget töltünk és beleöntjük a vodkát, kávélikőrt és tejszínt.
Rázzuk össze és öntsük ki az old fashioned pohárba, jégkockákra.
Díszíthetjük csokirudacskákkal, de többnyire díszítés nélkül tálalják.
Variációk:
A kávélikőr helyett használhatunk kakaólikőrt - ekkor még édesebb lesz a koktél.
A tejszínt elhagyva kapjuk a Black Russiant, amiből kávélikőr helyett Cherry Brandyt használva a Red Russian, mentalikőrt adva hozzá a Green Russian receptjét kapjuk.

Ütősebb koktél receptek
Betsy Ross
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész brandy (vagy konyak)
1 rész vörösbor
1 öntet Angostura
½ öntet Triple Sec vagy Cointreau
Pohár: Old fashioned
Módszer: Keverőpohár
Alkohol%: 28%
Elkészítés:
Tegyünk jégkockákat a keverőpohárba és az old fashioned pohárba. Töltsük a keverőpohárba a brandyt, a vörösbort (lehetőleg portóit) és a keserűket.
Keverjük meg és szűrjük az old fashioned-be.

Between the sheets
Hozzávalók:
Jégkockák
1 rész fehér rum
1 rész brandy (vagy konyak)
1 rész Triple Sec vagy Cointreau
½ rész citromlé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 28%
Elkészítés:
Töltsünk jégkockákat a shakerbe. Öntsük bele a fehér rumot, a brandyt, a Cointreau-t és a citromlevet.
Rázzuk össze, majd szűrjük le egy koktélospohárba.
Díszítsük citromolajjal és citromdarabkával.

Black Russian
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
1 rész kávélikőr (pl. Kalúha vagy Tia Maria)
Pohár: Old fashioned
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 31%
Elkészítés:
Tegyünk néhány jégkockát az old fashioned pohárba és öntsük rá a vodkát és kávélikőrt.
Keverjü őket össze és máris fogyaszthatjuk.
Díszíthetjük csokoládérudacskákkal (az édesszájú változatban kettő vagy több csokirudacskával).
Variációk:
Egy kevés tejszín hozzáadásával készül a White Russian. A Red Russian is hasonló recept - a kávélikőr helyett Cherry Brandyt használunk. A Green Russianhoz pedig mentalikőrt öntünk a kávélikőr helyett a koktélba.

Blue Arrow
Hozzávalók:
Tört jég
2 rész gin
1 rész Triple Sec vagy Cointreau
1 rész Blue Curacao
1 rész limelé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 24%
Elkészítés:
A shakerbe tegyünk zúzott jeget és öntsükhozzá a gint, Cointreaut, limelevet és Blue Curacao-t. Rázzuk jól össze, majd szűrjük előhűtött koktélospohárba.
Díszítésként használhatunk koktélcseresznyét, bár ez a koktél már magában is elég egzotikus.


Bronx
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 rész száraz vermut
1 rész édes vermut
1 rész narancslé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 20%
Elkészítés:
Tegyünk a shakerbe jeget és öntsük hozzá a gint, a száraz és édes vermutot, valamint a narancslevet. Rázzuk össze és szűrjük le a koktélospohárba.
Díszítés nélkül kínáljuk.
Variációk:
A koktél édességével-szárazságával a kétfajta vermut arányának változtatásával játszhatunk. Ha jobban szeretjük a száraz keverteket (vagy épp nincs édes vermutunk), próbáljuk ki a Bronx Dry-t, amiből az édes vermutot kihagyjuk.

Bronx Dry
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
2 rész száraz vermut
1 rész narancslé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 21%
Elkészítés:
Töltsük meg a shakert félig jéggel és adjuk hozzá a gint, száraz vermutot és citromlevet.
Rázzuk jól össze. Töltsük ki egy koktélospohárba és már fogyaszthatjuk is.
Variációk:
Édes vermutot hozzáadva készíthetjük a Bronx koktélt.


California Dream
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész tequila
½ rész száraz vermut
1 rész édes vermut
1 szem koktélcseresznye
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 25%
Elkészítés:
Rakjunk jeget a shakerbe és töltsük bele a tequilát és a kétfajta vermutot.
Rázzuk össze, majd szűrjük koktélospohárba.
Díszítsük koktélcseresznyével.


Corkscrew
Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész fehér rum
1 rész barackpálinka
1 rész száraz vermut
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 31%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe és töltsük bele a rumot, a vermutot és a baracklikőrt.
Rázzuk jól össze, majd szűrjük egy előhűtott koktélospohárba.

Daiquiri
Hozzávalók:
Jégdara
2 rész fehér rum
½ lime leve
1 teáskanál cukorszirup
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 22%
Elkészítés:
Töltsük a jégdarát a shakerbe és adjuk hozzá a rumot, cukorszirupot és lime-levet.
Rázzuk össze, majd szűrjük egy előhűtött koktélospohárba.
Díszíthetjük limekarikával, esetleg koktélcseresznyével.
Variációk:
Cukorszírup helyett használhatunk porcukort, illetve amennyiben picit karcosabb ízre vágyünk, keverjük a lime-levet grapefruit-lével.

El Dorado
Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész tequila
2 rész citromlé
1 teáskanál méz
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 20%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe és öntsük bele a tequilát, a citromlevet és a mézet.
Erőteljesen rázzuk össze. Félig töltsük fel a collins-poharat jégkockákkal és szűrjük bele a shaker tartalmát.
Díszítsük narancskarikával.
Variációk:
A méz helyett használhatunk cukorszirupot vagy porcukrot is.

Fifty-fifty
Hozzávalók:
Jégkockák
1 ½ rész gin
1 ½ rész száraz vermut
1 szem olajbogyó
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Keverőpohár
Alkohol%: 24%
Elkészítés:
Rakjunk a keverőpohárba jégkockákat, majd öntsük hozzá a gint és a vermutot.
Keverjük jól össze és szűrjük le egy koktélospohárba.
Díszítsük olajbogyóval.

Flying Dutchman
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
½ rész Triple Sec vagy Cointreau
Pohár: Old fashioned
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 34%
Elkészítés:
Töltsük meg az old fashined poharat félig jéggel. Öntsük bele a gint és a Triple Sec-et és finoman keverjük össze.
Egy-két pohár után biztosan a felhők fölött fogunk mi magunk is szállni.

Gimlet
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 rész limelé
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 21%
Elkészítés:
A shakerbe és az old fashioned pohárba rakjunk jeget. Öntsük a shakerbe a gint és limelevet.
Rázzuk össze és szűrjük a pohárba.
Díszítsük limedarabbal.
Variációk:
Ha túl erősnek érezzük az italt, töltsünk hozzá még egy rész szódát a pohárban.
A gint ízlés szerint helyettesíthetjük vodkával, tequilával vagy rummal is.
Ha savanykásabb ízt szeretnénk, a limelé mellé egy kis citromlevet is önthetünk.

Green Russian
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
1 rész mentalikőr (pl Créme de Menthe)
Pohár: Old fashioned
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 27%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat az old fashoined pohárba, töltsük rá a vodkát és mentalikőrt és keverjük meg.
Ha igazán stílusosak akarunk lenni, szerezzünk zöld koktélcseresznyét a díszítéshez.
Variációk:
A koktél a Black Russian egy izgalmasabb színű (és persze teljesen más ízű) változata.
A Russianok családjában (amelyeket a vodka alap köt össze) megtalálhatjuk még a White Russiant tejszínnel és a Red Russiant, cherry brandyvel.

Grenada
Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész gold rum
1 rész édes vermut
1 rész narancslé
fahéj
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Keverőpohár
Alkohol%: 24%
Elkészítés:
Tegyünk jégkockákat a keverőpohárba, öntsük bele a rumot, vermutot és narancslevet.
Keverjük össze, majd szűrjük előhűtött koktélospohárba.
Díszítsük fahéjdarabokkal.
Variációk:
A koktél elnevezése egy Nyugat-Indiai sziget neve is egyben - többek közt is is terem a fehéj.

Kamikaze
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
½ rész limelé
Pohár: Felespohár
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 27%
Elkészítés:
Rakjunk jeget a keverőpohárba. Öntsük hozzá a vodkát és limelevet, keverjük össze.
Szűrjük le a shooter-pohárba.
Egy hajtásra fogyasszuk.
Variációk:
Ha a vodkánk jéghideg, megspórolhatjuk a keverőpoharat és készíthetjük kitöltéssel is az italt. Ekkor a limelevet keverjük meg egy picit a shooter pohárban és úgy hajtsuk le.

Luigi
Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 öntet Triple Sec vagy Cointreau
½ rész száraz vermut
½ rész grenadine
½ rész narancslé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Keverőpohár
Alkohol%: 23%
Elkészítés:
Rakjuk a jeget a keverőpohárba és öntsük rá a gint, a vermutot, a narancslevet és a Cointreaut.
Keverjük jól össze. Szűrjük (előhűtött) koktélospohárba.
Díszítsük narancsszelettel.

Mai Tai

Hozzávalók:
Jégkockák
Tört jég
1 rész fehér rum
1 rész gold rum
½ rész Curacao
1 lime leve
½ rész grenadine
2 rész narancslé
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 13%
Elkészítés:
Töltsünk a shakerbe jégkockákat és öntsük hozzá a narancslevet, a limelevet, a fehérrumot, a gold rumot, a Curacaot és a greandint.
Rázzuk jól össze. A pohárba rakjunk zúzott jeget vagy kásajeget és öntsük rá kész italt.
Díszítsük ananászkockával és koktélcseresznyével vagy mentalevéllel.
Variációk:
A fehér rumot gold rummal is helyettesíthetjük, sőt még egy kis sötét, 80% körüli rumot is tölthetünk bele. Ha még tudunk szerezni Oregat-szirupot, megkapjuk a a Mai Tai originalt.
Ha nincs barna rumunk, használhatunk fehérrumot is, ekkor kapjuk a Mai Tai light-ot.

Mai Tai light

Hozzávalók:
Tört jég
2 rész fehér rum
½ rész Triple Sec vagy Cointreau
1 rész cukorszirup
1 lime leve
2 teáskanál grenadine
2 rész narancslé
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 12%
Elkészítés:
Rakjunk tört jeget a shakerbe és a longdrinkes pohárba. Töltsünk a shakerbe a rumot, a Triple Sec-et, a limelevet, a narancslevet és a cukorszirupot.
Rázzuk jól össze. Öntsük a koktélt a pohárba és adjuk hozzá a grenadint.
Díszítsük ananásszal és koktélcseresznyével.
Variációk:
Ha van némi barna rumunk,minden adott a Mai Tai receptjéhez. Ha történetesen a kezünkbe kerül egy 80%-os rum és Oregat-szirup, akkor gyorsan pályázzuk meg a Mai Tai originalt.

Mai Tai original
Hozzávalók:
Tört jég
2 rész gold rum
¾ rész sötét rum (80%)
1 lime leve
1 teáskanál cukorszirup
½ rész Oregat-szirup
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 25%
Elkészítés:
A shakerbe bőven tegyünk apróra tört jeget, adjuk hozzá a lime levét, öntsük hozzá a kétfajta rumot, az Oregat-szirupot és a cukorszirupot.
Rázzuk jól össze, majd szűrjük le az old fashioned pohárba és még hozzá tört jeget.
Díszítsük lime-héjjal és mentával vagy koktélcseresznyével és ananásszal.
Variációk:
Ha kihagyjuk az Oregat-szirupot és 80%-os rumot, ellenben teszünk bele fehérrumot és Curacao-t, Mai Tai receptjét kapjuk.
Ha csak fehérrumot használunk az Oregatit szintén kihagyva, akkor Mai Tai light-ot készíthetünk.


Maidens Prayer

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 öntet Angostura
1 rész Triple Sec vagy Cointreau
1 ½ rész citromlé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 25%
Elkészítés:
Tegyünk jégkockákat a shakerbe. Öntsük bele a gint, a Cointreau-t, az angosturát és a citromlevet.
Rázzuk jól össze és szűrjük le (előhűtött) koktélospohárba.
Variációk:
Adjunk hozzá egy fél rész brandyt és a koktél elveszti az ártatlanságát: a Maiden-no-more (már nem szűz) koktélt kapjuk.

Nincsenek megjegyzések: