2007. január 26., péntek

Egyiptomi konyha

Paradicsomleves (Dolmates csorba)
Hozzávalók:
1,5 l erőleves,
1 dl tej,
12 dkg paradicsompüré, (3 dkg sűrítmény),
1 dl tejszín,
bors,
só,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
4 dkg liszt,
5 dkg rizs,
1 kávéskanál kapor.
A vajból és lisztből készítsünk világos rántást, lassanként keverjük bele a paradicsompürét, és öntsük rá a levest. (Ha sűrítményt használunk, előzőleg keverjük össze egy kevés levessel.) Forraljuk fel, és takaréklángon főzzük 20 percig.
Verjük fel villával a tojássárgákat, keverjük össze a tejjel és tejszínnel, öntsük a levesbe, melegítsük, de ne forraljuk.
Közben a rizst főzzük meg, öblítsük le hideg vízzel, és melegítsük meg a levesben. Végül ízesítsük a levest, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk a tetejére az apróra vágott kaprot.

Keleti spagetti
Hozzávalók:
20 dkg spagetti,
50 dkg darált báránycomb,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
10 dkg reszelt sajt,
2 egész tojás,
10 dkg zsemlemorzsa,
3 evőkanál tej,
2 kávéskanál apróra vágott petrezselyemzöld,
só,
bors,
2,5 dl paradicsommártás 1-2 evőkanál tárkonyos ecettel ízesítve.
Három liter forró vízben főzzük meg a spagettit, majd öblítsük le. Közben a húst, sajtot, tojást, sót, borsot, zsemlemorzsát, tejet, petrezselymet és fokhagymát keverjük jól össze, formáljunk belőle apró gombócokat, és süssük ki forró olajban. Tegyük a gombócokat a spagettira, és öntsük le paradicsommártással. Sütőben melegítsük fel, és forrón tálaljuk.

Töltött pulyka (Hindi dolmasi)
Hozzávalók:
1 bébipulyka (kb. 2,5-3 kg-os),
3 fej vöröshagyma apróra vágva,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
20 dkg rizs,
2 sárgarépa negyedelve,
1 késhegynyi bazsalikom,
só,
1 citrom leve,
2-3 dl víz,
6 szál kapor,
1 evőkanál feketeribizke-lekvár,
9 evőkanál vaj,
2 paradicsom hámozva, apróra vágva,
1 késhegynyi törött fehérbors,
0,5 dl vörös bor.
A megmosott, megtisztított pulykát sózzuk meg kívül, belül. Tegyük egy nagyobb edénybe, öntsük rá a citromos vizet, tegyünk rá 5 evőkanál vajat, 2 fej hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a kaprot, fedjük be, és állítsuk takaréklángra. Mikor forrni kezd, tegyük be a közepesen meleg sütőbe, és gyakran öntözgessük a levével. Mikor már szépen megbarnult, vegyük ki a sütőből (kb. 1-1,5 óra). Öntsük le a pulykáról a pecsenyelevet, és egészítsük ki 5 dl-re a vörös borral. Tegyük félre a töltelékhez. Vágjuk apróra a pulyka szívét és máját, és pároljuk 2 evőkanál vajban kb. 3-5 percig. Forró vízzel öntsük le a rizst, hagyjuk kihűlni, azután hideg vízzel öblítsük le. Két evőkanál vajban pároljunk meg egy fej apróra vágott vöröshagymát, mikor már üveges, keverjük össze a rizzsel, és takaréklángon pároljuk 8-10 percig. Öntsük rá a pecsenyelevet, sózzuk, borsozzuk meg, tegyük bele a feketeribiszkét meg a bazsalikomot, fedő alatt pároljuk kb. 15 percig, míg a folyadék el nem főtt, és a rizs meg nem puhult. Keverjük össze a májjal, és töltsük meg vele a pulykát. Tegyük vissza a sütőbe még kb. 30-40 percre és tálaljuk.

Kávékrém (Krem kahve)
Hozzávalók:
3 tojássárgája,

1 dl forró tejszín,
6 evőkanál forró víz,
1 dl tejszín felverve,
10 dkg porcukor,
3 dkg zselatin,
3 kávéskanál erős feketekávé,
20 dkg pörkölt mandula egészben.
Villamos habverővel keverjük a tojássárgáját a cukorral kb. 10 percig, majd öntsük hozzá a forró (vigyázzunk, nehogy felforrjon) tejszínt, óvatosan, nehogy megcsomósodjék, közben állandóan kevergetve. Hagyjuk kihűlni. A forró vízben oldjuk fel a zselatint, keverjük hozzá a kávét, majd keverjük össze a tojássárgájával, és keverjük tovább, míg ki nem hűlt. Mikor már szilárdul, óvatosan keverjük hozzá a tejszínhabot, öntsük hideg vízzel kiöblített formába, amelynek az alját pörkölt mandulával raktuk ki. Mikor megszilárdul, kiborítjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk, majd tálaljuk.


Zöldségsaláta (Bezbez)
Hozzávalók:
1/2 doboz mirelit zöldbab sós vízben megfőzve (vagy 15 dkg friss),
1/2 doboz mirelit zöldborsó sós vízben megfőzve (vagy 15 dkg friss),
2 fej vöröshagyma apróra vágva (lehet ecetben eltett hagyma is),
3 paradicsom szeletelve,
1 nagy tubus majonéz,
apróra vágott petrezselyem.
A zöldségeket és a hagymát a majonézzel jól összekeverjük, paradicsommal és apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: